In Memoriam

Op 11 augustus 2017  is Rob Martens overleden.

R.G.E.G. Martens was een kenner op het gebied van de geschiedenis van de Groningse binnenvaart en kustvaart. Al jong verzamelde hij zelf objecten en foto’s, en hij bleef meer dan 75 jaar betrokken bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Rob, een echte ‘Stadjer’ met zijn wortels in de praktijk (zeevaartschool, kustvaart), had een uitgebreid netwerk onder schippers, scheepvaartbedrijven en werven. Na een tijd gevaren te hebben werkte hij bij de Sociale Dienst in Groningen. Liefde en een scherp oog voor kunst kreeg hij van huis uit mee, als zoon van Ploegschilder George Martens en kunstenares Alida Pott. 

De bekende publicaties die Martens samen met Lieuwe Westra en Frits Loomeijer uitbracht, zijn decennia later nog steeds standaardwerken voor de liefhebbers van scheepvaartgeschiedenis. Daarnaast verzorgde hij jarenlang de rubriek ‘Die goede oude tijd’ in Weekblad Schuttevaer en was hij corrector en redacteur voor andere auteurs. Hij was een vraagbaak en baken voor velen die werkzaam zijn op maritiem-historisch gebied.

Rob wist zijn kennis en manier van kijken op enthousiaste en geduldige wijze over te brengen op anderen. Hij is 93 jaar oud geworden.

(Marja Goud)

Geplaatst in Schepen in nood.