SKZ

De SKZ (Stichting Kotterzeilen en kotterbehoud) is de behoudsorganisatie voor motor- en zeilkotters. Het zijn voormalige visserijschepen of loodskotters. Het aantal aangesloten schepen is ca 300, het oudste schip is van 1848 en het jongste van 1999.

De SKZ is ontstaan uit een groepje vrienden met zeilkotters in Amsterdam die op 3 mei 1986 de vereniging Kotterzeilen hebben opgericht. Bijna legendarisch is verhaal dat men massaal door de vloer zakte tijdens de oprichtingsvergadering. De ongeveer 350 stuks aangesloten motor- en zeilschepen zijn zee, kust, wad- en Zuiderzee vaartuigen, “kotters”, met vaak als herkomst visserij, minder vaak als vrachtschip en ook als jacht. Het huidige gebruik is meestal recreatief maar sommige schepen doen dienst in de (zeilende)chartervaart.

De SKZ is een echte behoudorganisatie en kan vaartuigen aanmelden voor inschrijving in het nationaal register van varende monumenten en schouwt de vaartuigen voor definitieve vaststelling van de monumenten categorie. De organisatie is aangesloten bij de landelijke FVEN en kan helpen bij de restauratie van een vaartuig zoals bijvoorbeeld bij het maken van een plan, het geven van advies.

Het vaargebied van de kotters had een internationaal karakter zoals bijvoorbeeld de Engelse Smacks wel eens bij Texel te vinden waren, zo waren de Nederlandse Haringsloepen te zien in de Schotse havens en de Franse yoles werden vroeger aan de Engelse zuidkust gesignaleerd. Dat het vervolg op de Hanzevaart de kotters en galjassen van Frankrijk tot aan Leningrad en terug bracht zal ook geen verbazing oproepen. Tegenwoordig komen de lichtblauwe houten kotters uit Hviddesande Denemarken nog steeds wel eens in de haven van IJmuiden.

De bij de stichting aangesloten kotters zijn alle uniek en hebben hun eigen karakter. Het materiaal van “onze” Kotters is veelal hout, soms staal en sporadisch ferro-cement. De meeste schepen zijn ouder dan 50 jaar en een aantal haalt zelfs de 100 en een enkeling meer dan 100 jaar. Daarnaast zijn er ook enkele schitterende, naar oude tekeningen herbouwde, nieuwe kotters bij ons aangesloten.

Kotterzeilen

NAAR ARCHIEF

Scheepsregister SKZ:http://www.kotterzeilen.nl/index.php/skz-kotters